Muziekcentrum de Nobel 

Projectoverzicht ipad_logo

Nieuwbouw, Restauratie en Renovatie van Muziekcentrum de Nobel te Leiden

Locatie:

Leiden

Opdrachtgever:

Gemeente Leiden

Architect:

Ector Hoogstad Architecten

Status:

Opgeleverd

Dit project bestond uit het bouwrijp maken van de bouwlocatie, het restaureren van de monumentale gevel aan de Marktsteeg en de nieuwbouw van het complex achter deze gevel.
Het bouwrijp maken van de locatie omvatte het totale sloopwerk van diverse panden, het demonteren van het monumentale gedeelte, het saneren van de bodemvervuiling en het uitvoeren van archeologisch onderzoek tijdens de sanering.

Het project “De Nobel” bestaat uit meerdere panden en fabriekshallen welke in elkaar overlopen vanaf de Marktsteeg naar de Lange Scheistraat.
Aan de Marksteeg is het monumentale deel gevestigd met de fabriekshallen die getransformeerd zijn tot foyer met grand café.
De gevel aan de Marktsteeg is een metselwerkgevel welke voorzien is van een kalei laag met aan de buitenzijde metselwerkankers. De houten ramen zijn voorzien van glas met roede indeling, kalf en een tuimelraam aan de onderzijde. De gevel is schoongemaakt en gerestaureerd. Ook de huidige zichtbare kapvorm met de goot is behouden en alle materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt.

Het project “De Nobel” heeft twee muziekzalen gekregen waar tussen de 200 en 700 personen kunnen genieten van verschillende muziekstijlen. Deze zalen zijn nieuw gebouwd worden in het hart van het bouwblok.
De ingang van het muziekcentrum wordt gesitueerd aan de Marksteeg terwijl aan de Lange Scheistraat in de nieuwbouw de artiesteningangen zijn bedacht, de buitenzijde bestaat uit zogenaamd cortenstaal. Dit heeft een moderne uitstraling maar past uitstekend in de omgeving.

Al met al een bijzonder project midden in de binnenstad van Leiden waar weinig ruimte is voor de opslag van materialen, voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen en waarbij goed overleg moest plaatsvinden met de omwonenden.

Op 20 november 2014 ontving Gebr. de Nobel de sleutel van het nieuwe Leidse Poppodium.
Du Prie bouw & ontwikkeling bouwde het poppodium en is trots op het eindresultaat. Lees verder

Zie hier een impressie van november 2013