Naar overzicht

Nieuw uniek zorggebouw PI Scheveningen wordt mens- en milieuvriendelijk

  • Nieuws
  • 13 oktober 2021

Nieuw uniek zorggebouw PI Scheveningen wordt mens- en milieuvriendelijk

Binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden in Scheveningen komt een nieuw justitieel centrum voor somatische zorg (JCvSZ). De nieuwe zorgvleugel biedt gedetineerden ruimte voor lichamelijke en psychiatrische zorg. Deze gedeelde expertise binnen PI Haaglanden is uniek in ons land. In het ontwerp en de uitvoeringsmethode van consortium dpcp staan patiënt, personeel, veiligheid, circulaire bouw en milieu centraal. Zo voldoet het project aan zeer strenge stikstofeisen.

 

veilige omgeving

Een balans tussen optimale veiligheid en een prettige zorgomgeving is kenmerkend aan dit ontwerp. Aan het hoofdgebouw zitten drie eenlaagse zorgvleugels. De looplijnen zijn daardoor kort en alle bedgerelateerde zorg vindt gelijkvloers plaats waarmee liftvervoer (een veiligheidsrisico) vermeden wordt. De afdelingen zijn alleen via het hoofdgebouw toegankelijk. In het tweelaagse hoofdgebouw bevinden zich alle noodzakelijke voorzieningen, zoals apotheek, wachtruimten, polikamer, etc.

strenge stikstofeisen

De zorgvleugel wordt gebouwd voor de tijdelijke periode van circa vijftien jaar en bestrijkt een bruto oppervlakte van 3.300 m2. Het modulaire en demontabele ontwerp leent zich hier dus perfect voor. Prefab bouwdelen worden op de bouwplaats gemonteerd. Maar eerst komen die samen op een verzamellocatie elders. De laatste kilometers worden de onderdelen, net als het bouwpersoneel, via elektrisch vervoer naar de bouwplaats gebracht. Zo wordt de strikte stikstofnorm van 0,005 mol N/ha/jaar, vanwege de naastgelegen natuurgebieden Meijendel en Berkheide, niet overschreden.

vergroenen helpt herstel

Het ontwerp slaat een brug tussen de doorgaans harde PI-omgeving en de zachte aard van een zorgomgeving. Zo komt het karakter van het naastgelegen natuurgebied slim terug in de uitwerking. Alle kamers hebben grote uitbraakwerende raampartijen zonder tralies, met uitzicht op groen. De luchtplaatsen tussen de vleugels zijn ingebed in dit groen ontworpen duinlandschap. Het interieur is verder warm door houtelementen en bevat ingetogen duintinten, afkomstig uit het historische schilderij ‘Panorama van Scheveningen’ van Hendrik Willem Mesdag. Verder mogen patiënten daglichttoetreding en temperatuur zelf regelen. De combinatie van privacy (uitzicht op groen in plaats van elkaar), zelfbeschikking (leefklimaat aanpassen naar eigen behoefte) en inrichting (natuurlijke kleuren) bevorderen snel herstel van patiënten.

partners

Het project is gegund aan consortium dpcp, een samenwerkingsverband tussen du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects. Het ontwerp is gemaakt door cepezed, het interieur is ontworpen door cepezedinterieur. Overige partners bij de tender waren: Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur voor het ontwerp van de buitenruimte. LBP|SIGHT als adviseur op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid en stikstofdepositie, IMd Raadgevende Ingenieurs als constructeur, Overdevest als adviseur voor de installaties, Van Eck Security Consultancy voor de beveiligingsvraagstukken en Timmers Praktische Bouwlogistiek op het gebied van logistiek op- en rond de bouwplaats.

Het project wordt gerealiseerd door Du Prie bouw & ontwikkeling bv (Bouwkundig), Putman BV (W-installaties) en Steegman Elektrotechniek BV (E-installaties).

De opdrachtgevers zijn: Rijksvastgoedbedrijf en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het project wordt naar verwachting begin 2023 opgeleverd.

Bouw verder met du Prie

Een ambitieus idee voor een project, een uitdaging voor een bestaand gebouw, een nieuwe stap in je carrière – wij bouwen graag samen met opdrachtgevers, collega’s en andere stakeholders partijen aan een duurzame relatie. Dat levert de mooiste resultaten op.

Neem contact op
du Prie bouw & ontwikkeling