Poppodium Gebr. De Nobel

LocatieLeiden

OpdrachtgeverGemeente Leiden

ArchitectEctor Hoogstad Architecten

KenmerkenBinnenstedelijk/ monument/ restauratie/ nieuwbouw

StatusOpgeleverd

Sluiten

Poppodium Gebr. De Nobel was een zeer complex multi-disciplinair project. Voor het nieuwe popmuziekcentrum is de monumentale bakstenen gevel aan de Marktsteeg gerestaureerd en is tussen de Marktsteeg en de Lange Scheistraat een imposant muziekcentrum gerealiseerd met een grote (700 personen) en een kleine (200 personen) concertzaal. Aan de Lange Scheistraat verrees een gevel van oranjebruin cortenstaal. Hierachter en in een voormalig woonhuis aan de Lammermarkt bevinden zich de backstage ruimten. De uitgevoerde werkzaamheden bestonden uit het bouwrijp maken van de bouwlocatie, het restaureren van de monumentale gevels aan de Marktsteeg, het restaureren van een monumentaal pand tot kleedkamers en de nieuwbouw van het complex achter deze gevels. Het bouwrijp maken van de locatie omvatte het totale sloopwerk van diverse panden, het demonteren van het monumentale gedeelte, het saneren van de bodemvervuiling en het uitvoeren van archeologisch onderzoek tijdens de sanering. Aan de Marksteeg is het monumentale deel gevestigd met de fabriekshallen die getransformeerd zijn tot foyer met grand café met een monumentale trap. De gevel aan de Marktsteeg is een metselwerkgevel welke voorzien is van een kalei laag met aan de buitenzijde metselwerkankers. De gevel is schoongemaakt en gerestaureerd. Ook de huidige zichtbare kapvorm met de goot is behouden en alle materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt. De spanten zijn gerestaureerd en vloerdelen en klinkers zijn hergebruikt op andere plaatsen in het gebouw (ook tegen wanden/plafonds). Een voormalig woonhuis aan de Lammermarkt is gerestaureerd. Het project heeft twee muziekzalen gekregen. Deze zijn nieuw gebouwd in het hart van het bouwblok. Er zijn geavanceerde akoestische maatregelen toegepast. Zo zijn de zalen in de fundering losgekoppeld van de rest van het gebouw. Al met al een bijzonder project midden in de binnenstad van Leiden, waarbij oud en nieuw prachtig gecombineerd zijn tot een publieksgebouw met een monumentale schil en een nieuw hart.

Projecten

Deze website gebruikt cookies om u de beste gebruikerservaring te geven. Door gebruik te maken van de website of door op 'Accepteer cookies' te klikken geeft u aan hiermee akkoord te gaan.