Naar overzicht

Verbouwing stadhuis Leiden van start

  • Nieuws
  • 31 januari 2020

Verbouwing stadhuis Leiden van start

Op 31 januari 2020 overhandigde wethouder Marleen Damen, verantwoordelijk voor de verbouwing van het stadhuis, de sleutel van het stadhuis aan Martijn du Prie, directeur van Du Prie bouw & ontwikkeling. Dit is officieel de aftrap voor de verbouwing van het stadhuis, die ruim anderhalf jaar gaat duren. De verwachting is dat het stadhuis in het najaar van 2021 weer zijn deuren opent. In de tussentijd is het stadhuis gesloten; café-restaurant City Hall is gewoon bereikbaar.

Met de verbouwing wordt het stadhuis, een rijksmonument, aangepast voor een flexibele manier van werken die samenwerking met en voor de stad stimuleert. In de nieuwe situatie komen er drie keer zoveel medewerkers te werken als nu. Het stadhuis is dan ook een ontmoetingsplek voor de stad. De verbouwing is daarnaast gericht op de verduurzaming van het gebouw, onder meer door het toepassen van warmte-koude opslag waarbij warmte van het koelsysteem in de zomer wordt opgeslagen voor gebruik in de winter. Tegelijk met de aanpassingen krijgt het stadhuis zijn monumentale sfeer terug, inclusief de oorspronkelijke binnenhof, naar het ontwerp van Office Winhov en Studio Linse.

“Het mooie aan deze verbouwing is dat het pand enerzijds wordt gemoderniseerd, en anderzijds de monumentale uitstraling weer terugkrijgt. Bijvoorbeeld door het gebruik van de oorspronkelijke kleurstellingen en het behouden of restaureren van originele materialen. Met de verbouwing komt een stuk geschiedenis weer tot leven en werken we tegelijkertijd aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis,” aldus Marleen Damen.

“Voor een Leids bedrijf als Du Prie is dit natuurlijk een geweldige opdracht,” aldus Martijn du Prie. “De komende jaren gaan wij het stadhuis verbouwen met aandacht voor historie en toekomst. En voor duurzaamheid, onder meer door gebruik te maken van goede isolatie en innovatieve installaties. Een bijzonder moment zal zijn als we de overkapping van de binnenhof verwijderen. Natuurlijk houden we samen met de gemeente inwoners op de hoogte van de voortgang.”

Publieke dienstverlening in Stadskantoor
Sinds 6 januari 2020 is de publieke dienstverlening van de gemeente Leiden gehuisvest in het Stadskantoor (in gebouw LEVEL, direct naast station Leiden Centraal). Dat blijft zo, ook wanneer het stadhuis in 2021 weer opengaat.

Bouw verder met du Prie

Een ambitieus idee voor een project, een uitdaging voor een bestaand gebouw, een nieuwe stap in je carrière – wij bouwen graag samen met opdrachtgevers, collega’s en andere stakeholders partijen aan een duurzame relatie. Dat levert de mooiste resultaten op.

Neem contact op
du Prie bouw & ontwikkeling